Schatkamer - Teamblogs - Teamrollen in het zonnetje – Vleugelspits Arjen Robben – Doe de teamrollentest!
10 februari 2017

Teamrollen in het zonnetje – Vleugelspits Arjen Robben – Doe de teamrollentest!

teamrollen in het zonnetje: vleugelspits Arjan Robben - teamrollentest - blog - schateiland

Nobody’s perfect but a team can be! (Belbin). In ieder team heb je verschillende teamrollen nodig: iemand die scoort, creatief is, afmaakt, het spel verdeelt, hard op de bal loopt, het doel in de gaten houdt en iemand die dekking geeft. In deze blog zet Jaap Visser steeds een van de acht teamrollen in het zonnetje. Deze week vleugelspits Arjen Robben!

Op zijn laatste benen en met dat parmantige, driftige loopje van hem, snelt Arjen Robben naar het doel van Borussia Dortmund. Franck Ribéry rommelt de bal in de laatste minuut van de Champions League-finale het strafschopgebied in. Robben pikt ‘m op, snelt er mee door de verdediging van Dortmund en met de binnenkant van zijn favoriete linkervoet schuift hij de bal diagonaal langs de uitlopende keeper Roman Weidenfeller. Zachtjes, maar onvermijdelijk rolt de bal in het Dortmunder doel. Bayern München wint op 25 mei 2013 de Champions League, dankzij die verguisde en bejubelde Hollander.

Arjen Robben uit het  hoog-Groningse Bedum was zestien jaar jong toen hij debuteerde in de eredivisie. Met FC Groningen versloeg hij Feyenoord (1-0) en routinier Kees van Wonderen wist niet wat hem overkwam. ‘Wij kenden dat hele ventje niet. Hij kreeg de bal, komt op mij af, gooit er een schaar uit, en hup, er langs. Ongelooflijk.’

Onbevangen en eigenzinnig snelt Arjen Robben (23 januari 1984) naar de top. Hij doet wat in hem opkomt, vertrouwt op zijn snelheid en talent, draaft langs tegenstanders alsof die er niet staan, passeert binnen- en buitenom, gooit er zijn schijnbeweging (de schaar) uit en leeft zorgeloos bij de dag.

Totdat de verdedigers die hij achteloos voor schut zet hem zat zijn en op de korrel nemen. De vliegende linksbuiten krijgt schoppen en tot overmaat van ramp blijkt zijn stelsel van spieren en pezen niet optimaal bestand tegen zijn sprintsnelheid, accelaratievermogen en sprongkracht. Met grote regelmaat wordt Arjen geblesseerd of hij blesseert zichzelf. Het zondagskind ziet af en knokt terug, kweekt eelt op zijn ziel en wekt bewondering met doorzettingsvermogen tijdens het revalideren bij alweer een blessure .

Robben leert ook luisteren, naar bondscoach Marco van Basten bijvoorbeeld. Die geeft hem een cursus zelfverdediging. Arjen moet een zesde zintuig ontwikkelen, leren ruiken wanneer er van achter gevaar dreigt. En op zulke momenten niet gaan dribbelen, maar simpel spelen.

De raad van Van Basten neemt Robben ter harte, maar hij wapent zich tegen al te opdringerige en boosaardige opponent ook met een dubieus foefje: de Schwalbe. Arjen wordt een voetbalgrootheid die de gemoederen bezighoudt. Er zijn critici die hem verfoeien om zijn aanstellerige vallen en er zijn fans die hem bewonderen om zijn flitsende spel.

Linksbuiten Robben speelt veelvuldig op rechts, zodat hij naar binnen kan dribbelen en verwoestend kan uithalen met zijn schietgrage linker. Maar Arjen kan ook met zijn rechter knallen. Dat heeft hij bij PSV geleerd van de legendarische schutter Willy van der Kuijlen. ‘Skiete Willy’, zoals het kanon van PSV vroeger werd genoemd, nam hem als hulptrainer dikwijls apart na de training, om samen schietoefeningen te doen. Zo groeide Robbens chocoladebeen uit tot een schietbeen en werd hij een vleugelspits uit de categorie ‘extra plus’. Hij kan voorzetten geven met links en rechts, en zelf met links en rechts op doel schieten. Zijn natuurlijke aanleg en fanatisme brachten Arjen naar de nationale top, de bereidheid om extra te investeren in trainingsarbeid voerden hem naar de wereldtop.

Robben is een trotse voetballer die met de borst vooruit op zijn doel afgaat. Zijn geldingsdrang is groot, zijn ego eveneens, en in zijn scoringsdrift wil hij zijn solistische optreden wel eens te ver doorvoeren. In 2012 eiste hij in de competitietopper tegen Borussia Dortmund en in de finale van de Champions League tegen Chelsea een strafschop op. Hij miste beide keren, gevolg: geen landstitel en geen Europa Cup voor Bayern München. Ontgoochelde supporters vonden hem ineens een grote egoïstische eikel.

Maar nu, op een woensdagavond in het voorjaar van 2013, staat Arjen in het Londense Wembley met uitgestrekte armen voor een tribune uitzinnige Bayern-fans. ‘Wat?’, schreeuwt de Groninger, ‘wat nou?’ ‘Wir lieben dich Arjen’, brult de tribune, ‘wir lieben dich!

Wie speelt welke teamrol in jouw team? Doe De Voetbaltest en ontdek tijdens De Voetbaltraining de teamrollen en hoe jouw teamdoelen kunnen worden bereikt. Wil je meer weten over deze teamdag? Mail ons op info@schateiland.com of bekijk www.testje.team.

Geplaatst in: Belbin,Teamrollen | Getagged: , ,

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin