Schatkamer - Teamblogs - De 5 Gouden tips voor het vergroten van teameffectiviteit
21 december 2012

De 5 Gouden tips voor het vergroten van teameffectiviteit



Veel managers willen niets liever dan de teameffectiviteit vergroten. Teams zien de bui al hangen. Ze denken dat ze harder moeten gaan werken en meer op resultaten zullen worden afgerekend. Je team kan gerust ademhalen. Deze ‘5 Gouden tips voor teameffectiviteit’ maken uw team effectiever én geven uw team energie en werkplezier:

1) Vergroot de invloed van je team
Teams verliezen aan effectiviteit door tijd en energie te besteden aan dingen waar ze geen invloed op hebben: het functioneren van de andere afdeling of de besluiteloosheid van het (top)management. Als proactief team besteedt je tijd aan dingen waar je wel iets aan kunt doen. Zo vergroot je je cirkel van invloed (Steven Covey). Teamoefening 1: bepaal als team aan welke dingen je geen aandacht meer wil besteden omdat je ze toch niet kan beïnvloeden. Dat vind de meeste teams heerlijk. Stel vervolgens samen vast aan welke activiteiten je juist meer aandacht wilt besteden.

2) Stel prioriteiten; doe de belangrijke dingen eerst
Veel teams hebben het gevoel dat ze geleefd worden. In de waan van de dag krijgen activiteiten die op de korte termijn belangrijk en dringend lijken voorrang. Het team reageert op impulsen en op druk uit de omgeving. Iedereen weet dat dit niet effectief is, maar het lijkt lastig te doorbreken. Teamoefening 2: plot de teamactiviteiten uit de cirkel van invloed (zie tip 1) in het time management model met de assen: dringend/niet dringend en belangrijk/niet belangrijk. Dat is soms even schrikken. Bespreek hoe je samen meer prioriteit kunt geven aan activiteiten die belangrijk zijn, zonder dringende kwesties te laten liggen. Time management voor teams dus.

3) Creëer win-win; verdiep je in de belangen van je omgeving
Soms hebben teams de neiging om zich af te zetten tegen het gedrag of de mening van anderen. Ze willen ‘winnen’ door gelijk te krijgen. Dat zal de omgeving helaas dan ook doen. Om effectiever te worden, zal je je als team dus moeten verplaatsen in belangen van de omgeving. Dat vraagt enige nieuwsgierigheid en het ontwikkelen van vaardigheden in je team. Teamoefening 3: bedenk van de 3 belangrijkste activiteiten van het team (zie tip 2) hoe je deze beter kunt uitvoeren door rekening te houden met de belangen van de omgeving. Denk niet meteen in compromissen. Misschien is er in overleg met de omgeving een win-win oplossing te bereiken.

4) Communiceer effectiever
Ook voor teams geldt: c’est le tone qui fait la musique. De manier waarop het team met de omgeving communiceert, bepaalt voor een belangrijk deel het succes. Stel vragen en luister naar wat de ander vindt. Kom dan pas met je mening of je voorstel. Eerst begrijpen en dan begrepen worden dus. Omdat de meeste mensen eerst begrepen willen worden, is dit heel lastig. Teamoefening 4: leer als team effectiever communiceren en in wat de communicatiestijl van je collega is. Pas je aan door de tips in de praktijk te brengen. Je kunt op elkaar oefenen tijdens het werkoverleg. Wil je weten hoe het niet moet, kijk dan hier ‘The 7 Habits of Highly Ineffective Teams’.

5) Plan je successen
Na een teamdag of teamtraining waarop je aan teameffectiviteit hebt gewerkt, verslapt in de praktijk onherroepelijk de aandacht. Als team zal je elkaar daarom scherp moeten houden. Teamoefening 5: bespreek tijdens het werkoverleg of intervisie hoe collega’s hun werk anders hebben aangepakt. Wat werkte wel en wat werkte niet? Bepaal wat de succesfactoren waren. En vertaal deze naar andere activiteiten en je eigen werk.

Wil je weten hoe Schateiland je kan helpen bij een effectieve samenwerking in je team? Bel ons dan op 06 33834091 of mail ons via info@schateiland.com.

Geplaatst in: communicatie,Samenwerken | Getagged:

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin