De 5 Gouden tips voor feedback geven in de ondernemingsraad (OR)

Eigenlijk vindt iedereen dat je elkaar feedback moet kunnen geven in de ondernemingsraad. Niet praten over elkaar, maar met elkaar, zegt men dan. En eigenlijk wordt in de ondernemingsraad bijna nooit spontaan feedback gegeven. Feedback geven en ontvangen is spannend. Daarom gebeurt het alleen als de ondernemingsraad er actief mee aan de slag gaat. Hier zijn onze 5 tips voor feedback:

1. Organiseer feedback
Plan een moment waarop je bespreekt hoe de samenwerking verloopt. Dat kan tijdens een vergadering of op een OR-training. Dat kan uiteraard ook 1 op 1. Zorg dan dat je een moment creëert waarop je je feedback kunt geven. Loop een ommetje of ga even apart zitten.

2. Bereid feedback voor
Even uit de heup feedback in de lift gaat niet altijd goed. Doe het vooral niet als je geïrriteerd of boos bent. Bereid voor wat je precies wilt zeggen. Bedenk wat je graag zou willen dat de ander meer of minder doet. Als je meer punten heb, kies het belangrijkste dan uit.

3. Geef duidelijke én acceptabele feedback
Om te voorkomen dat collega OR-leden meteen in de gordijnen zitten, is het handig om ‘De 4 G’s voor feedback’ als feedbackregels te gebruiken. Een methode om duidelijk en acceptabel feedback te geven.

  1. Gedrag: beschrijf wat iemand doet. Hou het feitelijk en maak geen verwijten.
  2. Gevolg: vertel wat het gevolg daarvan is voor het werk of voor de samenwerking. Als je deze G weg laat, kan je collega zich afvragen waarom hij zijn gedrag zou moeten veranderen.
  3. Gevoel: vertel welk gevoel dit gedrag bij je oproept. Zet dit niet te zwaar aan. Dus niet ‘irritant’ of ‘heel erg teleurgesteld’, maar ‘ongemakkelijk’ of ‘niet zo prettig’. Je kunt deze G ook weglaten als je gesprekspartner hier niet veel mee kan.
  4. Gewenst gedrag: vertel wat je wilt dat de ander wél gaat doen. Dit wordt vaak vergeten waardoor feedback vooral op een klacht lijkt.

4. Ga om met de reactie
Feedback krijgen van collega’s is niet leuk. Je zult er wel rekening mee moeten houden dat je collega OR-lid je onderbreekt, niets meer zegt of juist in discussie gaat. Dit hangt ook af van het type collega. Enige stelligheid is hier wel belangrijk. De ander mag het er mee oneens zijn. Maar jij hebt goede redenen om een collega te vragen zijn gedrag aan te passen. Als het goed is, komt het de kwaliteit van het OR-werk ten goede. Maak je feedback af en licht het zo nodig verder toe.

5. Geef ook positieve feedback
Vaak vergeten OR-leden aan elkaar te vertellen wat de ander goed doet. Het is prettig om positieve feedback te geven en zeker ook om te krijgen. Het motiveert en nodigt uit om dit gedrag vast te houden. Trap niet in de valkuil om eerst positieve feedback te geven en direct daarna negatieve feedback. Je positieve feedback komt dan niet heel oprecht over. En je collega denkt dat je net op feedback training bent geweest.

Wil je weten hoe feedback geven niet moet, bekijk dan: Feedback geven uit ‘The 7 Habits of Highly Ineffective Teams’. Wil je met je ondernemingsraad leren hoe het wel moet, doe de OR-training ‘Effectief communiceren in de OR’. Voor meer informatie, mail ons op info@schateiland.com of bel 0633834091. Of kijk hier voor een geschikte or-cursus of or-training.

Deel dit bericht...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Dit bericht is geplaatst in OR-cursus en training met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.