Schatkamer - Teamblogs - De 5 Gouden tips om je team te profileren
30 maart 2013

De 5 Gouden tips om je team te profileren



Teams verzuchten soms dat ze te weinig zichtbaar zijn in de organisatie. Komt hun toegevoegde waarde en daarmee hun bestaansrecht wel genoeg over de bühne? Niemand werkt graag in een weinig zichtbare afdeling. Daarom hier de 5 Gouden tips om je te profileren als team.

1) Maak 1 verhaal
Goed profileren begint met een gezamenlijk verhaal. Maak een elevator pitch waarin je in 30 seconden helder uitlegt wat je afdeling doet en wat anderen aan deze dienst hebben. Neem de tijd om dit goed te doen, bijvoorbeeld tijdens een teamvergadering of een teamdag. Vermijd teveel discussie over wie de klant nou eigenlijk precies is, maar ga uit van je belangrijkste stakeholders. Een aardige oefening om een elevator pitch te maken is: 1) Brainstorm in kleinere groepjes over de boodschap, 2) Gezamenlijk de belangrijkste elementen kiezen, 3) Houd per persoon of per groepje een ‘echte’ elevator pitch en 4) Kies de beste. Klaar is je verhaal voor in de lift of bij het koffieapparaat.

2) Spreek met 1 mond
Het is logisch dat iedereen een eigen verhaal heeft over de afdeling. Toch kan dit een diffuus beeld opleveren. Spreek daarom als afdeling met 1 mond. Vertel allemaal hetzelfde (voorbereide) verhaal en spits het toe op de collega die je spreekt. Laat achterwege wat je persoonlijk niet goed vind gaan. Dat vraagt om discipline en om het aanspreken van collega’s die lekker hun hart willen luchten. Je kunt er voor kiezen om vooral teamleden die het léuk vinden het afdelingsverhaal te laten vertellen. Bijvoorbeeld tijdens een MT-vergadering of een werkoverleg van een andere afdeling.

3) Vergeet de PowerPoint presentaties, maar ga in gesprek
Wie zit er te wachten op een PowerPoint presentatie over jouw team of informatie over je team op de G-schijf? Kies bij het presenteren van je team voor een interactieve vorm waarin je kort iets vertelt over je team en vervolgens in gesprek gaat. Stel ook vragen over wat anderen van het team verwachten en wanneer ze tevreden zouden zijn.

4) Blijf regelmatig communiceren
Goede voornemens over profileren stranden soms al snel na de heisessie. Maak daarom een communicatieplan met je team voor langere tijd. Wie gaat wanneer waarover communiceren? Vertel niet alleen wat je gaat doen, maar vertel in de loop van de tijd ook wat je bereikt hebt. Een manier om de continuïteit er in te houden is het doen van een meting: eerst een 0-meting en na een aantal maanden een vervolgmeting. Zo kom je te weten wat je als team beter bent gaan doen. En het geeft de omgeving het gevoel dat je afdeling serieus bezig is.

5) Verander de naam van je afdeling
Sommige teams hebben onbegrijpelijk namen. Vooral ICT-teams kunnen er wat van. De naam van de afdeling INIT FCC NL is niet te onthouden. En erger nog: de naam zegt niets over welke dienst je levert en wat je daarmee toevoegt. Ontkom je niet aan afkortingen, voeg dan een pay off toe, zoals ‘Zorgt voor een veilige werkomgeving’ of ‘Wij verkopen nieuwe diensten aan bestaande klanten’. Profileren is soms net een beetje reclame maken.

Profileren kan je leren. Wil je weten hoe Schateiland je tijdens een teamdag of teamtraining kan helpen bij het profileren als team? Bel ons dan op 06 26961659 of mail naar info@schateiland.com.

Geplaatst in: profileren | Getagged: ,

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin