Schatkamer - Teamblogs - De 5 Gouden tips om het maximale uit een trainee- of talentprogramma te halen
8 december 2015

De 5 Gouden tips om het maximale uit een trainee- of talentprogramma te halen

5 gouden tips om het maximale uit talentprogramma te halen - blogs - Schateiland

Na een uitgebreide selectie start je zelfbewust met je traineeship of talentprogramma. Een mooie kans om snel te leren en jezelf te ontwikkelen met trainingen en praktijkopdrachten. Maar vaak heb je ook nog je ‘gewone’ werkzaamheden op je afdeling of je project en heb je weinig praktijkervaring. Hoe haal je het maximale uit je trainee- of talentprogramma? Lees hier onze gouden tips.

1) Toon lef en durf fouten te maken
De meeste organisaties zijn erg selectief in het aannemen van trainees of talenten.  De selectie is streng en er wordt dan ook veel van je verwacht. Je zal waarschijnlijk de druk voelen om te moeten presteren. Om echt te leren moet je echter het ook aandurven om fouten te maken. Lef tonen wordt vaak meer gewaardeerd dan de veilige weg kiezen.

2) Stel je vanaf het begin open voor je mede-trainees en stimuleer hen om dat ook te doen
Als je het met je mede-talenten aandurft om jezelf en elkaar aan te spreken op gedrag en vaardigheden zal je snel en veel leren. Voorwaarden zijn om op de goede manier feedback te geven en veiligheid te ervaren in de groep. Schateiland start een traineeship dan ook altijd met teambuilding en het bespreken van ieders drijfveren.

3) Benut de brede blik op de organisatie
Trainees vormen vaak een groep met collega’s van verschillende afdelingen en met verschillende functies. Het is een makkelijke, leuke en efficiënte manier om de organisatie in brede zin te leren kennen. Zo leer je snel om met andere teams samen te werken, het politieke krachtenveld te begrijpen en met name intern te netwerken.

4) Pas hetgeen je leert in je traineeship toe in de praktijk en betrek je leidinggevende
Meestal wissel je als trainee of talent het programma van een traineeship of talentenprogramma af met je dagelijkse werkzaamheden. Met als risico is dat het twee gescheiden werelden blijven. Dit terwijl de effectiviteit van je trainingen snel toeneemt als je het geleerde toepast in praktijksituaties of bij praktijkopdrachten. Betrek daarom je manager in je leerplan en ontwikkelpunten, zodat hij of zij je erbij kan helpen.

5) Werk toe naar concrete resultaten en wees actiegericht
Je werkgever faciliteert de ontwikkeling van je talent door het aanbieden van een mooi talentprogramma of traineeship. Om daar maximaal van te leren en je eigen toegevoegde waarde te laten zien adviseren wij om steeds weer te werken aan concrete resultaten voor zowel jezelf, je team, als voor de gehele organisatie. Door actiegericht te werk te gaan kan je zichtbare resultaten halen en daarmee je realisatiekracht laten zien. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Schateiland werkt met praktijkgerichte trainee- en talentenprogramma’s aan talentontwikkeling op unieke eilanden. Wil je weten hoe Schateiland jouw organisatie kan helpen om het maximale uit trainees en talenten te halen? Mail ons via info@schateiland.com of bel ons gerust eens op 06-46789383.

Geplaatst in: Niet gecategoriseerd | Getagged:

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin