Schatkamer - Teamblogs - De 5 Gouden tips om drijfveren in je team te benutten
27 april 2013

De 5 Gouden tips om drijfveren in je team te benutten



Op school haalde je de hoogste cijfers voor de vakken die je leuk vond. Je presteert nou eenmaal het best als je doet wat je leuk vindt. Dat geldt niet alleen voor jou maar voor iedereen in je team. Ken jij de drijfveren in je team: resultaten boeken, teamwork, de inhoud, gestructureerd werken, relevantie of daadkracht? Als een team ieders drijfveren benut, wordt de samenwerking leuker én effectiever. Je kunt achter je drijfveren in je teams komen door een drijfverentest te doen. Gewoon inschatten kan natuurlijk ook. Lees hier hoe je de 5 belangrijkste drijfveren in je team optimaal kunt benutten:

1) Rode drijfveer: houdt het tempo er in en zorgt voor besluiten
Deze collega’s vinden het belangrijk dat er besluiten worden genomen en dat er tempo wordt gemaakt. Verder hebben ze een antenne voor hoe de hazen lopen in de organisatie. Met wie moet je even een kopje koffie drinken als je wilt dat een bepaald besluit wordt genomen? Collega’s met deze drijfveer kunnen wel eens wat dwingend overkomen. Ze bedoelen het goed. Ze werken graag met je samen als je het tempo er in houdt.

2) Blauwe drijfveer: zorgt voor structuur en maakt dingen af
Deze collega’s vinden het belangrijk om gestructureerd en volgens duidelijke procedures te werken. Afspraak is voor hen afspraak. Nou zal iedereen dat zeggen, maar deze collega’s toch net iets eerder. Soms komen ze daardoor wat bureaucratisch of reactief over. De kracht van deze collega’s zit hem in het organiseren, plannen en het checken van de voortgang. Ze maken dingen af. Ze praten niet alleen, maar voeren het ook echt uit.

3) Oranje drijfveer: richt zich op het behalen van resultaten
Collega’s met deze drijfveer zijn resultaatgericht en ambitieus. Voor zichzelf, maar ook voor het team. Ze gaan uit van mogelijkheden en niet van wat er mis kan gaan. Ze bedenken graag wat het team moet bereiken en zullen zich er voor inzetten om resultaten te boeken. Gun ze ook een eigen succesje. Dat motiveert.

4) Groene drijfveer: zorgt voor samenwerking en sfeer
Dit zijn de echte teamspelers;  sociaal, geïnteresseerd en hulpvaardig. Ze vinden het prettig om in een goed samenwerkend en gezellig team te werken. Feedback vinden ze belangrijk, maar tegelijkertijd ook spannend. Als er veel ‘groene’ mensen in een team zitten, hebben ze de neiging om de oorzaak van problemen buiten het team te zoeken (bij de organisatie, het MT). Als je ze informeert en betrekt, kunnen ze hun kwaliteiten optimaal inzetten.

5) Gele drijfveer: sterk in de inhoud en lost problemen op
Deze collega’s zijn de denkers in het team. Ze vinden het leuk om lastige problemen op te lossen en komen met creatieve ‘out of the box’ ideeën. Ze houden zich graag bezig met de hoofdlijnen en denken conceptueel. Ze gaan voor de inhoud en discussiëren daar ook graag over. Dat is voor groene en blauwe collega’s wel eens wat vermoeiend. Als je de gele collega’s in het begin van besluitvorming en ideeënvorming betrekt, zijn ze op hun best.

Het is de moeite waard om met je team te ontdekken hoe je de drijfveren in je team in de praktijk optimaal kunt benutten. Wil je weten hoe Schateiland je hierbij kan helpen tijdens een teamdag of teambuilding, bel ons op 0633834091 of mail naar info@schateiland.com. Succes met kleurrijk samenwerken!

Geplaatst in: Samenwerken | Getagged: , , , , ,

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin